Kuchnia z drewna, płyty MDF czy fornirowana?

Kuchnia to jedno z najważniejszych i najbardziej lubianych pomieszczeń w każdym mieszkaniu. Jej urządzanie wymaga jednak zdecydowanie więcej zaangażowania i wysiłku, niż aranżacja sypialni czy salonu. Kuchnia musi bowiem spełniać przede wszystkim swoją praktyczną funkcję. Podstawową kwestią jest wybór materiału na kuchenną zabudowę. MDF, fornir czy naturalne drewno? Poznaj podstawowe właściwości poszczególnych materiałów i zdecyduj, który najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Płyty MDF

Jeden z najpopularniejszych i najtańszych materiałów, z których wykonywane są kuchenne meble są płyty MDF, czyli płyty ze sprasowanego, zmielonego na pył drewna. MDF, czyli „medium-density fibreboard” pokryte są folią PVC lub lakierem. PVC może imitować drewniane powierzchnie, jest jednak mniej odporna na temperatury, co w kuchennych warunkach może okazać się niezwykle istotne. Płyty lakierowane cechują się większą wytrzymałością – zarówno w kontakcie z wysoką temperaturą, jak i wilgocią. Lakier pokrywa jednak płyty jednolitą powłoką i nie pozwala na uzyskanie efektu imitacji drewna.

Fornir

Fronty fornirowane mogą być wykonane zarówno z płyt MDF, jak i z płyt wiórowych, które pokrywane są fornirem, czyli cienką warstwą naturalnego drewna. Zewnętrzną warstwę mebli można zatem lakierować lub bejcować, podobnie jak meble drewniane. Materiał ten jest jednak znacznie delikatniejszy od litego drewna, dlatego użytkować go z większą ostrożnością. Zaletą forniru jest natomiast powtarzalność drewnianych struktur, niemożliwa do uzyskania w naturze.

Drewno

Najbardziej szlachetnym i najtrwalszym surowcem, wykorzystywanym do produkcji kuchennej zabudowy jest oczywiście drewno. Naturalny materiał daje najwięcej możliwości obróbki, a także ewentualnej renowacji czy po prostu zmiany koloru. Nie ulega jednak wątpliwości, że meble drewniane to znacznie większy wydatek, niż fronty z wiórowej płyty. Natomiast jeśli zależy nam na trwałości to nowoczesna drewniana kuchnia będzie dobrym rozwiązaniem, mimo wysokich koszów. Właściwie zabezpieczone i pielęgnowane, drewno może zachować swój blask na długie lata. W razie potrzeby wystarczy odmalować je odpowiednim preparatem, który przywróci mu pierwotny czar.

Choć głównym kryterium wyboru materiału na kuchenną zabudowę jest zazwyczaj dostępny budżet, decyzję warto poprzeć analizą właściwości poszczególnych surowców. Wysoka jakość i wytrzymałość to inwestycja na lata, która w perspektywie czasu może okazać się zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *